Ozon kent zeer veel toepassingen. Desinfectie met ozon is sinds kort (onder meer door Covid19) enorm in opkomst. Maar ozon ook gebruikt om bijvoorbeeld de houdbaarheid van groente en fruit te verhogen. Maar ook om flessen te desinfecteren voordat deze worden afgevuld. Voor bijna alle desinfectie toepassingen is ozon te gebruiken. De toepassing van ozon desinfectie is zeer breed en heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van andere desinfectie methodes zoals chloor, zoals:
- Zeer krachtige oxidator
- Laat geen schadelijke residuen achter
- Milieu vriendelijk
- Heeft een 3000x sterkere kiem dodende werking als chloor
- Werkt vele malen sneller dan chloor
- Geen opslag van chemicaliën benodigd
- Lage operationele kosten
- Laat geen smaak of geur achter
- Geen resistentie van bacteriën en virussen tegen ozon mogelijk
Hieronder zijn een aantal toepassing van ozon opgesomd, voor een uitgebreide omschrijving van de specifieke case kunt u klikken op de betreffende case:
- Algen verwijderen met behulp van ozon
- Behandelen van vijverwater
- Behandelen van zwembadwater
- Desinfectie van afvalwater
- Desinfectie van spoelwater
- Desinfectie van lucht
- Ebola en ozon
- Grondwater reinigen met ozon
- Het gebruik van ozon in de viskweek en aquacultuur
- IJzer en mangaan verwijdering
- Koeltorens en ozon
- Opslag van groente en fruit
- Oxidatie van waterstofsulfide (H2S)
- Ozon en aquacultuur
- Ozon en bloembollen
- Ozon en olijfolie
- Ozon en voedselveiligheid (E.coli, EHEC)
- Reinigen van oppervlakken
- Toepassing van ozon in gaswassers
- Verwijderen van geur
- Verwijderen van hormonen, antibiotica en medicijnresten
- Verwijderen van verkleuring en bleken van papier en wasgoed
- Wassen / desinfecteren van groente en fruit
- Zuiveren van bassinwater voor dierentuinen