Ozon voor bloembollen

Ozon helpt om de kwaliteit van bloembollen te verbeteren en wordt dan ook veelvuldig toegepast in de bloembollen sector. Dit voor zowel de bevloeiing van bollen als voor de opslag van de bollen in bewaarcellen.

Ozon en bevloeiing van bollen
Ozon heeft meerdere positieve effecten bij het behandelen van bevloeiingswater, zo verwijdert het fenolen, sporen, schimmels, bacteriƫn en virussen. Fenolen veroorzaken bruine verkleuring aan de wortels en remmen hun groei. Hierdoor wordt de groei en ontwikkeling van de bollen zelf ook geremd wat uiteindelijk leidt tot een lagere opbrengst. Ozon oxideert fenolen waardoor deze problemen worden voorkomen.
Ozon kan, zoals hierboven ook benoemd, ook prima worden ingezet voor het doden van schimmels, sporen en bacteriƫn. Het is dan wel van belang om voldoende ozon te doseren. Ozon zal namelijk eerst reageren met fenolen, pas daarna zal het schimmels en sporen aanpakken. Wilt u de oxiderende werking van ozon verder verhogen? Dan kunt u ozon combineren met waterstofperoxide of UVC.

Ozon in bewaarruimtes
Ozon heeft zijn nut bij het bewaren van bloembollen inmiddels ruimschoots bewezen. Het verwijdert niet alleen ethyleen maar het neutraliseert ook schimmels en sporen. Door het onderdrukken van ziektekiemen komen de bloembollen beter uit de bewaring.

Ozon systeem bloembollen