Wat betekent de redox waarde van water?

De redox waarde wordt veelvuldig gebruikt in de waterbehandeling, wat betekent dit nou eigenlijk? Redox staat voor Reductie en Oxidatie potentiaal, en als we kijken naar de Engelse term ORP dan staat dit voor Oxidation-Reduction Potential. We weten nu waar de letters voor staan, wat houdt dit eigenlijk in? Dit is lastig uit te leggen, het belangrijkste dat het in de wereld van ozon aangeeft is de zuiverheid van het water en het vermogen om vervuiling af te breken. De redox wordt gemeten in mV en varieert van -2000mV tot +2000mV. Negatieve redox waardes zijn eigenlijk alleen gewenst bij bepaalde methodes om water te zuiveren. Aangezien dit stuk zich richt op redox in relatie tot ozon (oxidatie) richten wij ons alleen op een positieve redox.

De redox waarde wordt gemeten door een redox sensor, deze sensor meet het oxiderend vermogen van water. De redox geeft ook een indicatie van het opgeloste zuurstof niveau in het water. Zwaarder vervuild water bevat minder opgelost zuurstof omdat organische vervuiling nou eenmaal zuurstof consumeert. Dit heeft als gevolg dat het redox potentiaal van vervuild water lager zal zijn als van schoon water.

Redox waarde en hun toepassing.

Redox waarde (mV) Toepassing
0-150 Sommige methodes voor biologische zuivering
150-300 Vijvers, viskweek en aquaria
300-400 Koeltorens
400-500 Zwembaden
500-600 Hottubs en spa’s
600-800 Water desinfectie
>800 Water sterilisatie
Redox waarde

Redox meter

 

 

 

 

 

 

De redox waarde geeft ook een indicatie van de bacteriologische activiteit van water.

Hieronder ziet u een indicatie van de relatie tussen de redox en het aantal coliform bacteriën.

Redox waarde (mV) Coliform aantal per 100ml water
200 300
300 30
400 3
600 0

 

 

 

 

In schoon water is er de redox waarde een goede indicator voor de hoeveelheid opgelost ozon in water, mits er geen andere oxidatoren in het water aanwezig zijn.

© Tol Watertechniek