Informatie overzicht ozon

Ozon is een krachtig oxidatiemiddel dat van nature in de atmosfeer voorkomt. Het bestaat uit drie zuurstofatomen (O3) en heeft vele toepassingen in de lucht- en waterbehandeling.Ozon kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor desinfectie van lucht, water en oppervlakken. Maar ozon breekt ook chemische stoffen af zoals nitriet, organische vervuiling en zelf medicijnresiduen en gewasbeschermingsmiddelen.

Voor een veilige en juiste werking van een ozonsysteem is het zeer belangrijk dat een systeem goed wordt ontworpen. Denk hierbij aan zaken zoals de ozonconcentratie, contacttijd, veiligheidsvoorzieningen, etc.  Op deze pagina proberen wij een overzicht te geven van de diverse componenten, technische informatie en uitleg over de toepassingen van ozon.

Uitleg van de diverse apparatuur

Een ozonsysteem bestaat uit diverse onderdelen. Hieronder zijn enkele linkjes te vinden naar een uitgebreidere (technische) beschrijving van de diverse componenten. Let op, er zijn slechts een aantal van deze onderdelen uitgelegd. Houdt er rekening mee dat er voor een goede en veilige werking meer onderdelen nodig zijn zoals een ozon omgevingsmeting, redox meting, etc.

 

Technische informatie

Omdat ozon zo’n krachtig oxidatiemiddel is, reageert het met vele stoffen. Er zijn dan ook maar een beperkt aantal materialen die bestand zijn tegen ozon. Bij de bouw van een ozonsysteem moet hier rekening mee worden gehouden. Ook vind u hier meer uitleg over de invloed van bijvoorbeeld de invloed van vocht op een ozongenerator. Maar ook het effect van de ozonconcentratie op de effectiviteit van ozon.

Informatie over ozon en de toepassing hiervan

Ozon heeft een nagenoeg onbeperkt aantal toepassingen. Onderstaand vind  Het is  hieronder vind u er enkele. Op deze pagina zijn nog vele andere toepassingen beschreven.

 

Het gebruik van ozon voor aquacultuur en de koivijver

Een deel geheel gewijd aan het gebruik van ozon voor aquacultuur en op de koivijver. Over het gebruik van ozon voor aquacultuur en koivijvers worden de meest wilde/vreemde verhalen geschreven, tijd om hier eens wat duidelijkheid in te brengen.