Het effect van vochtige lucht op de ozon opbrengst

Het effect van vochtige lucht op de ozon opbrengst

Vocht in het toevoer gas van een ozongenerator heeft nadelige gevolgen, onder andere voor het onderhoud aan de ozongenerator. Dit is meestal wel bekend. De maximale ozonopbrengst ondervindt echter ook nadelige gevolgen door vochtig toevoer gas. Dit gegeven is vaak minder bekend en wordt bemoeilijkt door de weinige informatie die fabrikanten vaak vermelden. De ozon opbrengst van ozongeneratoren wordt namelijk uitgedrukt in gram ozon per uur. Echter staan slechts bij enkele fabrikanten de condities vermeld waaronder de ozon opbrengst is gemeten. Belangrijke factoren zoals dauwpunt en toevoergas zijn erg bepalend maar worden vaak niet genoemd. Dat terwijl dit toch echt nodig is om te weten hoe de generator in uw systeem (met uw dauwpunt en gebruikte toevoergas) zal functioneren.

Dauwpunt en toevoergas

Als het dauwpunt niet vermeld staat bij een ozongenerator kunt u er van uit gaan dat de opbrengst is gemeten met een dauwpunt tussen de -40 tot -70 graden Celsius. Bij een dauwpunt van -70 graden Celsius is de ozon opbrengst 100%. Bij een dauwpunt van -5 graden Celsius, wat gebruikelijker is in de praktijk, is dit nog ~50%. Met andere woorden, een ozongenerator die als “2 gram” wordt verkocht geeft in de praktijk vaak veel minder. Dit vanwege het grote verschil in dauwpunt bij de meting van de fabrikant en in uw systeem. Een 2 gram ozongenerator van Purusaqua is daarom te vergelijken met een 4 gram ozongenerator van vele andere fabrikanten. Bij ons staan er namelijk geen verasingen te wachten, de meetcondities zijn namelijk gewoon bekend.

In veel gevallen is het zelfs zo dat de ozon opbrengst van ozongeneratoren, waarvan de meetcondities niet gegeven zijn, gemeten is op droog zuurstof als toevoergas. Mocht u de ozongenerator gaan gebruiken met lucht in plaats van zuurstof dan betekent dat dat de opbrengst de helft kleiner. Bij de fabrikant gaat men namelijk van een dauwpunt van -40 tot -70 graden Celsius uit. Vervolgens kunt u het nog eens delen door 2 tot 3 omdat er lucht wordt gebruikt in plaats van zuurstof. Zo geeft een ozongenerator van 2 gram ineens nog maar 0,3 tot 0,45 gr/hr!

Het effect van vocht op een ozongenerator is zoals u ziet behoorlijk groot. Informeert u daarom goed naar de condities waaronder een ozongenerator is getest. Het effect dat hierboven genoemd wordt is één van de grootste oorzaken van slecht functionerende ozonsystemen. Het is leuk om te weten dat een ozongenerator een x aantal gram ozon per uur geeft, zonder verdere informatie heeft u echter werkelijk helemaal niks aan dit gegeven!

Neemt u voor meer informatie gerust contact op. Wilt u weten wat uw ozongenerator werkelijk aan ozon geeft op lucht of zuurstof? Dat kan, wij meten tegen een kleine vergoeding uw ozongenerator door. U krijgt dan van ons een meetrapport van de ozonopbrengst en de meetcondities.