Toepassing van ozon in gaswassers

Ozon kan worden toegepast in gaswassers. Gaswassers worden gebruikt om vervuiling en geur te verwijderen uit gasstromen. De werking kan berusten op het hechten van de vervuiling of geur aan de water deeltjes, hierbij worden vaak chemicaliën toegepast om de werking te verbeteren. In sommige gevallen is een gaswasser ook gevuld met een bacteriedrager waardoor bacteriën zorgen voor de werking. In beide gevallen wordt boven in een gaswasser water verneveld.

Tegenwoordig wordt er echter steeds vaker gebruikt gemaakt van ozon injectie in gaswassers om de werking te verbeteren. In sommige gevallen kan ozon de vervuiling of geur direct oxideren. Ozon kan ook worden ingezet om de gaswasser vrij te houden van afzetting aan de wanden en in het dragermateriaal.

Het ozon wordt geïnjecteerd in de wateraanvoer van de gaswasser, onze ozon desinfectie systemen zijn mede voor deze taak ontwikkeld. Vooral in gaswassers die worden gebruikt voor het verwijderen van geur of vluchtige organische stoffen (VOS) is het gebruik van ozon zeer effectief. Ozon zet VOS om in CO2 door zich te binden aan de koolstof atomen.

De inzet van ozon in deze machines is relatief nieuw maar de vooruitzichten van het gebruik van ozon zijn goed. Mede door de lagere reinigingskosten en de lagere verbruikskosten van chemicaliën.