Tol Watertechniek - Specialist in waterbehandeling en ozonsystemen +31 (0)61 245 40 88 info@tolwatertechniek.nl

Opslag van groente en fruit met ozon

Doorgaans worden groente en fruit voor langere tijd (gekoeld) bewaard. Ozon kan helpen om de houdbaarheid van groente en fruit te verhogen waardoor het langer vers blijft. Er zijn 2 methodes om de houdbaarheid te vergroten, het ozoneren van het product voordat het product de opslagruimte in gaat of het doseren van ozon in de opslagruimte.
De eerste methode wordt vaker toegepast voor producten die vrij snel worden verpakt en daarna worden gedistribueerd, deze methode wordt uitgebreider beschreven op de volgende link: Wassen / desinfecteren van groente en fruit .
De tweede methode is het meest gebruikt voor producten die langere tijd worden opgeslagen, voor appels en peren bijvoorbeeld. Hieronder vindt u meer informatie over deze methode.

De invloed van ozon is tweeledig, enerzijds doodt ozon bacteriën en schimmels. Anderzijds oxideert ozon ethyleen. Veel groente- en fruitsoorten scheiden ethyleen uit wat de rijping versneld. Doordat ozon ethyleen oxideert zal de rijping trager verlopen waardoor uw product langer vers zal blijven.

De inzet van ozon is niet alleen nuttig bij de opslag van groente en fruit maar ook voor bijvoorbeeld voor de opslag van kaas, eieren en aardappels. De verlenging in houdbaarheid varieert van enkele dagen tot enkele maanden.

Neem vrijblijvend contact op om te kijken wat ozon voor de opslag van uw producten kan betekenen.