Het verlengen van houdbaarheid met ozon

Het verlengen van houdbaarheid met ozon is een techniek die steeds vaker wordt toegepast. Doorgaans worden groente en fruit voor langere tijd (gekoeld) bewaard. Ozon kan helpen om de houdbaarheid van groente en fruit te verhogen, het voedsel blijft dus langer vers.
Er zijn 2 methodes om de houdbaarheid te vergroten. De eerste methode is het ozoneren van het product voordat het product de opslagruimte in gaat. De tweede methode is het doseren van ozon in de opslagruimte.

De eerste methode wordt vaker toegepast voor producten die vrij snel worden verpakt en daarna worden gedistribueerd. Deze methode wordt uitgebreider beschreven op de volgende link: Wassen / desinfecteren van groente en fruit .
De tweede methode wordt het meest gebruikt voor producten die langere tijd worden opgeslagen, appels en peren bijvoorbeeld.
De invloed van ozon is tweeledig, enerzijds doodt ozon bacteriƫn en schimmels. Anderzijds oxideert ozon ethyleen. Veel groente- en fruitsoorten scheiden ethyleen uit wat het rijpingsproces versnelt. Doordat ozon ethyleen oxideert zal de rijping trager verlopen waardoor uw product langer vers zal blijven.

De inzet van ozon is niet alleen nuttig bij de opslag van groente en fruit maar ook voor bijvoorbeeld voor de opslag van kaas, eieren en aardappels. Het verlengen van houdbaarheid met ozon varieert van enkele dagen tot enkele maanden.

Verlengen van houdbaarheid met ozon

Verlengen van houdbaarheid met ozon

Neem vrijblijvend contact op om te kijken wat ozon voor de opslag van uw producten kan betekenen.