Weer eens wat anders, de ombouw van een filtersysteem bij een museum over de Noordzee. Tol Watertechniek houdt zich voornamelijk bezig met de bouw van ozonsystemen. Het is dan ook wel eens leuk om een ander project te bouwen. In dit geval een filtersysteem inclusief afschuimer. Dit systeem wordt gebruikt op een serie aquaria met een totaal volume van 50m3. Het project is gerealiseerd bij een museum waarbij de aquaria (en het filter) in een oude bunker uit de tweede wereldoorlog staan.

Wij hebben het oude systeem verwijderd en het nieuwe systeem geïnstalleerd. Door de geringe beschikbare ruimte moest het systeem compact zijn maar toch een flinke hoeveelheid voer kunnen verwerken. De nauwe doorgangen maakte het plaatsen van het systeem nog uitdagender maar alles staat op zijn plaats.

Het systeem bestaat uit:

  • 2x biologisch filter
  • 1x afschuimer AS400
  • 1x spoelcomputer voor het automatische reinigen van de schuimbeker
  • 1x opvoerpomp voor het afvalwater

In totaal gaat er ongeveer 10m³ per uur door het systeem. Als het systeem volledig is gerijpt dan is deze in staat om ongeveer 1kg voer per dag te verwerken. Dit alles in een ruimte van ~170cm breed en 2,5 m lang. Hieronder staat een afbeelding van de situatie bij aanvang en een foto van de situatie na afloop.

Voor meer informatie: Filtersystemen
Voor meer informatie over ozon, de toepassingen en technische informatie: Informatie ozon

Filtersysteem voor aanvang

Filtersysteem na afloop