Trommelfilters

Trommelfilters zijn apparaten die veel worden gebruikt in waterbehandelingssystemen, met name in aquacultuur, dierentuinen en vijvers. Ze spelen een essentiële rol bij het verwijderen van vaste deeltjes en het handhaven van een goede waterkwaliteit. Tol Watertechniek levert trommelfilters met een capaciteit van 25m³/hr tot 500m³/hr. Al onze trommelfilters zijn voorzien van een uitgebreide en intuïtieve besturing voor een optimale betrouwbaarheid en gebruikersgemak.

Werking

Een trommelfilter is in wezen een mechanisch filtratiesysteem dat gebruikmaakt van een roterende trommel met een fijn gaas of zeef. Wanneer water door het systeem stroomt, worden vaste deeltjes zoals vuil, organisch afval en sediment opgevangen door het gaas. Het gefilterde water kan vervolgens verder gezuiverd worden. Na verloop van tijd kan het vuil zich ophopen op het gaas, wat resulteert in verminderde doorstroming. Om dit probleem op te lossen, wordt de trommel periodiek gereinigd door middel van spoelwater, waardoor de opgevangen deeltjes worden verwijderd. Tijdens het spoelproces wordt de filterende werking niet onderbroken! De rest van het filtratieproces kan dan ook gewoon doorgaan. Trommelfilters kunnen worden voorzien van zeefdoek met diverse maaswijdtes. In de praktijk worden maaswijdtes gebruikt van 80 tot 200 micron. Maar 40micron komt ook voor en trommelfilters met een maaswijdte van enkele millimeters komen ook voor.

Een van de belangrijkste voordelen van trommelfilters is hun vermogen om grote hoeveelheden vaste deeltjes efficiënt te verwijderen. Dit is vooral belangrijk in aquacultuur, waar het handhaven van een goede waterkwaliteit cruciaal is voor het welzijn van de gekweekte dieren. Door het water helder en vrij van verontreinigingen te houden, dragen trommelfilters bij aan een gezonde en optimale omgeving voor aquatische organismen.

Toepassingen van trommelfilters

Naast aquacultuur worden trommelfilters ook veel gebruikt in dierentuinen. Dierenverblijven en aquaria in dierentuinen hebben specifieke eisen wat betreft waterkwaliteit en hygiëne. Trommelfilters zorgen voor een effectieve verwijdering van uitwerpselen, voedselresten en andere deeltjes die het water kunnen verontreinigen. Door de waterkwaliteit te verbeteren, dragen trommelfilters bij aan het welzijn van de dieren en verminderen ze de kans op ziekten en infecties.

Ook voor vijvers zijn trommelfilters immens populair. Of het nu gaat om sier- of visvijvers, het handhaven van een heldere en gezonde wateromgeving is essentieel. Vijvers kunnen gemakkelijk vervuild raken door organisch materiaal, bladeren, algen en visuitwerpselen. Trommelfilters bieden een effectieve manier om deze deeltjes te verwijderen en de waterkwaliteit te verbeteren. Door het gebruik van trommelfilters kunnen vijverbezitters genieten van helder water en een optimale omgeving voor vissen en planten.

Voor vijvers worden combifilters ook steeds populairder, dit is een trommelfilter met hieraan vast een biologisch compartiment.

Voordelen

Naast hun belangrijke rol bij het verwijderen van vaste deeltjes, bieden trommelfilters ook andere voordelen. Ze hebben een compact ontwerp en vereisen doorgaans weinig ruimte, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden geïntegreerd in bestaande waterbehandelingssystemen. Bovendien zijn trommelfilters volledig geautomatiseerd, waardoor ze weinig onderhoud vergen en gemakkelijk te bedienen zijn.

Een ander voordeel van trommelfilters is hun veelzijdigheid. Ze kunnen worden aangepast aan verschillende toepassingen en kunnen worden geconfigureerd om te werken in een zwaartekracht opstelling, of een pomp gevoede opstelling. Hierdoor kunnen ze worden gebruikt in een breed scala toepassingen waaronder vijvers, zwembaden, recirculatiesystemen, waterzuiveringsinstallaties, algenkwekerijen en meer.

Dimensioneren van een trommelfilter

Voor een betrouwbare werking moet een trommelfilter correct gedimensioneerd worden. Zo hangt de maximale capaciteit van een trommelfilter sterk af van de vuillast van het te filteren water. Leest u ons artikel over het dimensioneren van een trommelfilter ook eens door.

Spoelpomp trommelfilter Trommelfilter