Tol Watertechniek - Specialist in waterbehandeling en ozonsystemen +31 (0)61 245 40 88 info@tolwatertechniek.nl

Invloed van vocht op de ozonopbrengst

Effect van vochtige lucht op de ozon opbrengst

Dat vocht in het toevoer gas van een ozongenerator gevolgen heeft voor het onderhoud aan de ozongenerator is meestal wel bekend. Vocht heeft echter ook een nadelige invloed op de maximale ozon opbrengst. De ozon opbrengst van ozongeneratoren wordt uitgedrukt in gram ozon per uur. Slechts bij enkele fabrikanten staan de condities vermeld waaronder de ozon opbrengst is gemeten.

Staat dit bij uw ozongenerator niet vermeld dan kunt u er van uit gaan dat dit is gemeten met een dauwpunt tussen de -40 tot -70 graden. Bij een dauwpunt van -70 graden is de ozon opbrengst 100%. Bij een dauwpunt van -5 graden is dit nog ~50%. Met andere woorden, een ozongenerator van “2 gram” geeft in de praktijk eigenlijk dus maar 1 gram. Een 2 gram ozongenerator van Purusaqua is daarom te vergelijken met een 4 gram ozongenerator van vele andere fabrikanten!

In veel gevallen is het zelfs zo dat de ozon opbrengst van ozongeneratoren, waarvan de meetcondities niet gegeven zijn, vaak gemeten is op droog zuurstof. Mocht u de ozongenerator gaan gebruiken met lucht in plaats van zuurstof dan kunt u de vermelde ozon opbrengt eerst delen door 2 omdat men uitgaat van een dauwpunt van -40 tot -70. Vervolgens kunt u het nog eens delen door 2 tot 3 omdat er lucht wordt gebruikt in plaats van zuurstof. Zo doet een ozongenerator van 2 gram ineens nog maar 0,3 tot 0,45 gr/hr!
Het effect van vocht op een ozongenerator is zoals u ziet behoorlijk groot, informeer daarom goed naar de condities waaronder een ozongenerator is getest. Het hierboven vermelde effect is één van de grootste oorzaken van slecht functionerende ozonsystemen. Het is leuk om te weten dat een ozongenerator een x aantal gram ozon per uur geeft maar zonder verdere informatie heeft u werkelijk helemaal niks aan dit gegeven!

Neemt u voor meer informatie gerust contact op. Wilt u weten wat uw ozongenerator werkelijk aan ozon geeft op lucht of zuurstof? Dat kan, wij meten tegen een kleine vergoeding uw ozongenerator door. U krijgt dan van ons een meetrapport van de ozonopbrengst en de meetcondities.