Tol Watertechniek - Specialist in waterbehandeling en ozonsystemen +31 (0)61 245 40 88 info@tolwatertechniek.nl

Informatie over de werking van een zuurstofconcentrator voor het opwekken van ozon.

Een zuurstofconcentrator wordt ook vaak een zuurstofgenerator genoemd maar de juiste benaming is een zuurstofconcentrator. Zuurstof wordt al lange tijd gebruikt als toevoergas voor ozongeneratoren. De ozonopbrengst en ozonconcentratie met zuurstof zijn hoger en de onderhoudskosten aanzienlijk lager.

Een zuurstofconcentrator bestaat uit 2 cilinders gevuld met een moleculaire zeef en werkt op basis van “pressure swing absorption”. Door één van de cilinders wordt lucht onder druk gepompt. De moleculaire zeef zal het grootste deel van de in het lucht aanwezige stikstof opnemen. Het gas wat uit deze cilinder stroomt heeft doorgaans een zuurstof percentage van 90~95%. Na een korte periode zal de moleculaire zeef verzadigd zijn met stikstof. De luchtstroom wordt nu omgeschakeld naar de andere cilinder waar het hele proces van vooraf aan begint. De verzadigde cilinder is nu drukloos waardoor het stikstof wordt afgegeven aan de doorstromende lucht. Dit proces is volledig geautomatiseerd en herhaald zich een aantal keer per minuut.

Een bijkomend voordeel van een zuurstofconcentrator is dat er ook gelijk vocht uit de lucht wordt verwijderd. In welke mate dit gebeurt is afhankelijk van de werkdruk en het soort moleculaire zeef. Een goedkope zuurstofconcentrator haalt meestal een dauwpunt van -10 tot -15 graden Celsius. Een goede zuurstofconcentrator haalt een dauwpunt van -50 tot -60 graden Celsius bij en gelijk of lager stroomverbruik als de goedkopere varianten. Het drogen van de toevoerlucht van een zuurstofconcentrator heeft een lager dauwpunt tot gevolg, het zuurstof wordt daardoor dus droger.

Dit verschil in dauwpunt lijkt niet noemenswaardig maar in de praktijk is het dit wel. Niet alleen de ozonopbrengst is met een goede zuurstofconcentrator tientallen procenten hoger, ook verminderd dit drastisch het onderhoud aan een ozongenerator.

© Tol Watertechniek