De werking van een zuurstofconcentrator

Een zuurstofconcentrator wordt ook vaak een zuurstofgenerator genoemd, het eerste is echter de juiste benaming. Zuurstof wordt al lange tijd gebruikt als toevoergas voor ozongeneratoren. De ozonopbrengst en ozonconcentratie zijn hoger en de onderhoudskosten aanzienlijk lager als zuurstof wordt gebruikt.

Werking

Een zuurstofconcentrator bestaat uit 2 cilinders gevuld met een moleculaire zeef. De werking is gebaseerd op “pressure swing absorption”. Door één van de cilinders wordt onder druk lucht gepompt. De moleculaire zeef zal het grootste deel van de in de lucht aanwezige stikstof opnemen. Het gas wat uit deze cilinder stroomt heeft doorgaans een zuurstof percentage van 90~95%. Na een korte periode zal de moleculaire zeef verzadigd zijn met stikstof. De luchtstroom wordt nu omgeschakeld naar de andere cilinder, waar het hele proces van vooraf aan begint. De verzadigde cilinder is nu drukloos waardoor het stikstof wordt afgegeven aan de doorstromende lucht. Dit proces is volledig geautomatiseerd en herhaalt zich een aantal keer per minuut.

Voordeel van een zuurstofconcentrator

Een bijkomend voordeel van een zuurstofconcentrator is dat er ook gelijk vocht uit de lucht wordt verwijderd. In welke mate dit gebeurt is afhankelijk van de werkdruk en het soort moleculaire zeef. Een goedkoop model haalt meestal een dauwpunt van -10 tot -15 graden Celsius. Een goede haalt een dauwpunt van -50 tot -60 graden Celsius bij een gelijk of lager stroomverbruik dan goedkopere varianten. Het drogen van de toevoerlucht van een zuurstofconcentrator heeft een lager dauwpunt tot gevolg, het zuurstof wordt daardoor dus droger.

Dit verschil in dauwpunt lijkt niet noemenswaardig maar in de praktijk is het dit wel. De ozonopbrengst is met een goede zuurstofconcentrator niet alleen tientallen procenten hoger, het vermindert ook drastisch het onderhoud aan een ozongenerator.

© Tol Watertechniek