Informatie over luchtdrogers voor ozongeneratoren

Luchtdroger voor ozongenerator

Het drogen van de toevoerlucht van een ozongenerator wordt vaak gezien als een aanvulling, terwijl het eigenlijk noodzaak is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken moet er ten allen tijde droge lucht door de ozongenerator stromen, zowel als deze is ingeschakeld maar ook als deze is uitgeschakeld!! Dit laatste wordt vaak vergeten.

Effect van vocht bij ozon opwekking
Dat er salpeterzuur gevormd wordt door de toevoer van vochtige lucht is de meeste mensen wel bekend. Dit gebeurd alleen als de ozongenerator is ingeschakeld. Op het moment dat de ozongenerator is uitgeschakeld gebeurt er iets anders wat minstens net zo schadelijk is. Het in de lucht aanwezig vocht zal condenseren in de ozoncel waardoor deze vochtig en plakkerig wordt.
Stof- en vuildeeltjes die aanwezig zijn in de lucht zullen hierdoor in de ozoncel blijven plakken. Op het moment dat de ozongenerator wordt ingeschakeld warmt de ozoncel op waardoor de vervuiling als het ware vast gebakken wordt in de ozoncel. Het salpeterzuur wat gevormd wordt zal zich met deze laag vermengen. Het resultaat is dat de ozoncel van binnen wordt “gecoat” met een zeer agressieve aanslag waardoor deze sterk wordt aangetast.
De oplossing voor de vochtige lucht is dus het aanschaffen van een luchtdroger, hier zijn een aantal verschillende opties in.

Handmatige luchtdrogers

De meest simpele luchtdrogers bestaan uit een buis gevuld met silicagel. Deze drogers worden veel gebruikt in de hobby sfeer. Deze drogers kunnen prima werken mits ze voldoende worden onderhouden. De onderhoudsinterval varieert doorgaans van enkele dagen tot hooguit enkele weken. De onderhoudsinterval wordt voornamelijk bepaalt door de hoeveelheid vocht in de lucht en door het gebruikte soort silicagel.
Er zijn vele varianten silicagel te verkrijgen, elk met specifieke eigenschappen, waarvan de meest belangrijke eigenschap de dauwpunt verlaging is. Industrieel silica kan een dauwpunt verlaging halen van -70°C. De goedkope soorten halen hooguit een dauwpunt verlaging van -10°C.

Wat betekent dit in de praktijk zult u zich wellicht afvragen. Voor een hoge ozonopbrengst en weinig onderhoud is het van belang om een zo laag mogelijk dauwpunt te behalen. Bij een handmatige droger heeft dit wel als nadeel dat de droger erg veel onderhoud nodig heeft. Een droger van 500 gram met industrieel silica zal namelijk veel sneller verzadigen dan eenzelfde droger met goedkope silica. De goedkope variant neemt immers veel minder vocht op uit de passerende lucht. Het gebruik van een droger gevuld met goedkope silica vermindert de vorming van een agressieve aanslag in de ozoncel. Het heeft echter weinig invloed op de ozonopbrengst. Om een hogere ozonopbrengst te bereiken zal er een goede kwaliteit silica gebruikt moeten worden. In de praktijk is dit vaak niet werkbaar door de zeer hoge onderhoudsinterval.

Voordelen:

  • Simpel
  • Goedkoop

Nadelen:

  • Veel onderhoud
  • Heeft geen invloed op de ozonopbrengst
  • De droogkorrels bevatten vaak veel stof waardoor dit in de ozongenerator terecht komt

Automatische luchtdrogers

Er zijn ook automatische luchtdrogers op de markt, de zogeheten automatisch regenererende drogers. Deze luchtdroger voor ozongeneratoren bestaat uit 2 buizen gevuld met een droogmiddel. Door 1 van deze buizen wordt lucht aangezogen en door de ozongenerator heen gepompt. Na verloop van tijd zal het droogmiddel verzadigd zijn. Op dit moment schakelt de droger over op de andere buis. De verzadigde buis wordt nu verwarmd waardoor het vocht uit het droogmiddel wordt verdreven. Dit proces herhaalt zich continu.
Deze drogers hebben geen/nauwelijks onderhoud nodig en kunnen, afhankelijk van het model, een dauwpunt halen van -40°C. Helaas hangt er aan deze drogers wel een behoorlijk kostenplaatje. Het zorgt echter wel voor een hogere ozonopbrengst en veel minder onderhoud aan de ozongenerator.

luchtdroger voor ozongenerator

luchtdroger voor ozongenerator

Voordelen:

  • Droge lucht
  • Geen/nauwelijks onderhoud
  • Vermindert onderhoud aan de ozongenerator
  • Verhoogt de ozonopbrengst
  • Nadelen:
  • Relatief duur
  • Verbruikt doorgaans net zoveel energie als de ozongenerator

 

Welke luchtdroger voor ozongenerator is toepasbaar in mijn situatie

Over het algemeen kun je zeggen dat de handmatige droger alleen voor de hobby markt geschikt is. In alle andere situaties in een automatisch regenererende droger of een zuurstofconcentrator een beter alternatief.

Lucht behandeling
Voor het behandelen van grote ruimtes met ozon worden vaak ozongeneratoren ingezet speciaal bedoeld voor grote volumes. Bij deze ozongeneratoren is het niet mogelijk om een droger toe te passen. Bij het inbrengen van ozon in luchtbehandelingskasten kan wel worden gewerkt met ozongeneratoren voorzien van een droger. Hierbij is alleen een automatisch regenererende droger toepasbaar.

Vijver en zwembad
Voor vijvers en particuliere zwembaden is een handmatige droger een redelijke keuze, voor de veeleisende gebruiker is een automatische droger een beter alternatief.

Publieke zwembaden, dierentuinen en pretparken
In deze sector is een zuurstofconcentrator bijna altijd de beste keuze. De enige uitzondering zijn (relatief) kleine zwembaden, hier kan soms een automatisch regenererende droger worden ingezet.

Industrie
De beste keuze is een zuurstofconcentrator met een bijpassende ozongenerator.

© Tol Watertechniek