Combifilters, ook wel bekend als trommelfilters met een geïntegreerd biologisch compartiment, worden veelvuldig gebruikt in vijvers en kleine viskweeksysteem als een compleet filtersysteem. Door de mechanische filtratie van een trommelfilter te combineren met de biologische filtratie van een apart compartiment gevuld met filtermateriaal, ontstaat er een zeer compact filter. Het filtercompartiment wordt vaak gevuld met bewegend bed materiaal of matten.
Werking van een combifilter
Combifilters bestaan uit twee hoofdonderdelen: een trommelfilter en een biologisch compartiment. Het trommelfilter, vergelijkbaar met een op zichzelf staand trommelfilter, werkt door water door een roterende trommel met fijn gaas of zeef te laten stromen. De trommel vangt vaste deeltjes, vuil en sediment op, en verwijdert deze effectief uit het water. Het gefilterde water stroomt vervolgens naar het biologische compartiment, dat is gevuld met filtermateriaal. Er wordt vaak een bewegend filtermateriaal gebruikt, omdat het een groot oppervlak biedt voor gunstige bacteriën om zich te vestigen. Daarnaast is de zuurstofverzadiging en verdeling bij dit materiaal optimaal.
Voordelen
De integratie van een mechanisch en biologische filtratie stap in een combifilters biedt verschillende voordelen. Ten eerste zorgt de mechanische filtratie van het trommelfilter voor efficiënte verwijdering van grote deeltjes, zoals visafval, niet-opgegeten voedsel en ander vuil. Door de ophoping van dergelijk materiaal te voorkomen, helpt de combifilter bij het behouden van helder water en voorkomt het de opbouw van schadelijke stoffen die de gezondheid van vissen kunnen beïnvloeden.
Ten tweede speelt het biologische compartiment een cruciale rol bij het verwijderen van opgeloste organische stoffen, ammoniak en nitriet. Het filtermateriaal biedt een ideale habitat voor nitrificerende bacteriën, die giftig ammoniak omzetten in nitriet en vervolgens in nitraat. Deze biologische omzetting is essentieel voor het behouden van optimale watercondities.
Toepassingen
Combifilters zijn interessant voor vijvers en kleine viskweeksysteem vanwege hun compacte ontwerp en hoge efficiëntie. Ze kunnen grote volumes water effectief verwerken en nemen minimale ruimte in beslag. De opbouw van een dergelijk systeem is relatief eenvoudig waardoor het filtersysteem overzichtelijk blijft. Daarnaast vermindert het de noodzaak van aanvullende apparatuur en wordt het onderhoud beperkt tot een minimum.
Ook voor kleine viskweeksysteem en onderzoeksinstituten zijn combifilters zeer interessant. Door hun eenvoud is de kans op storingen minimaal. Tevens zijn deze filters zeer eenvoudig te bedienen. Door te zorgen voor uitstekende watercondities dragen combifilters bij aan verbeterde voederconversie, groeisnelheid en algehele gezondheid van vissen in intensieve aquacultuuractiviteiten.