Ozon wordt steeds meer gebruikt in onder andere desinfectie toepassingen, om bijvoorbeeld de houdbaarheid van groente en fruit te verhogen. Maar ook om bijvoorbeeld flessen te desinfecteren voordat deze worden afgevuld. Voor bijna alle desinfectie toepassingen is ozon te gebruiken, voor ons is op dit moment desinfectie van (bedrijfs) water de grootste markt. De toepassing van ozon desinfectie is zeer breed en heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van andere desinfectie methodes zoals chloor. Ozon heeft onder andere de volgende voordelen:
- Zeer krachtige oxidator
- Laat geen schadelijke residuen achter
- Milieu vriendelijk
- Heeft een 3000x sterkere kiemdodende werking als chloor
- Werkt vele malen sneller dan chloor
- Geen opslag van chemicaliën benodigd
- Lage operationele kosten
- Laat geen smaak of geur achter
- Geen resistentie van bacteriën tegen ozon mogelijk
Hieronder zijn een aantal toepassing van ozon opgesomd, voor een uitgebreide omschrijving van de specifieke case kunt u klikken op de betreffende case:
- Ozon en bloembollen
- Ebola en ozon
- Ozon en olijfolie
- Opslag van groente en fruit
- Ozon en voedselveiligheid (E.coli, EHEC)
- Wassen / desinfecteren van groente en fruit
- Het gebruik van ozon in de viskweek en aquacultuur
- Algen verwijderen met behulp van ozon
- Verwijderen van verkleuring en bleken van papier en wasgoed
- Desinfectie van spoelwater
- Desinfectie van afvalwater
- Verwijderen van hormonen, antibiotica en medicijnresten
- Behandelen van vijverwater
- Behandelen van zwembadwater
- Ozon en aquacultuur
- Toepassing van ozon in gaswassers
- Grondwater reinigen met ozon
- Verwijderen van geur
- Koeltorens en ozon
- IJzer en mangaan verwijdering
- Reinigen van oppervlakken
- Zuiveren van bassinwater voor dierentuinen
- Oxidatie van waterstofsulfide (H2S)