Tol Watertechniek - Specialist in waterbehandeling en ozonsystemen +31 (0)61 245 40 88 info@tolwatertechniek.nl

bloembollen ozon desinfectie

Ozon wordt veelvuldig toegepast in de bollen sector. Dit voor zowel de bevloeiing van bollen maar ook voor de opslag van de bollen in bewaarcellen, denk hierbij aan bijvoorbeeld tulpen.

Ozon en bevloeiing van bollen
Ozon heeft meerdere positieve effecten bij het behandelen van bevloeiingswater, zo verwijdert het fenolen, sporen, schimmels, bacteriën en virussen. Fenolen veroorzaken bruine verkleuring aan de wortels en remmen de groei van de wortels. Hierdoor wordt de groei en ontwikkeling van de bollen geremd wat uiteindelijk leidt tot een lagere opbrengst. Ozon oxideert fenolen waardoor deze problemen worden voorkomen.
Ook voor het oxideren van schimmels, sporen en bacteriën kan ozon prima worden ingezet. Wel is het dan zaak om voldoende ozon te doseren. Ozon zal namelijk eerst reageren met fenolen, pas daarna zal het schimmels en sporen aanpakken. Om de effectiviteit te verhogen kan ozon eventueel worden gecombineerd met waterstofperoxide of UV.

Ozon in bewaarruimtes
In bewaarcellen wordt ozon voornamelijk toegepast om ethyleen te verwijderen en om sporen en schimmels te oxideren. Ethyleen wordt veroorzaakt door zogenaamde “zure bollen”, bollen aangetast door fusarium (een schimmel). De werking is hier dus tweeledig, ethyleen wordt afgebroken en de verspreiding van fusarium wordt zoveel mogelijk voorkomen. Uiteindelijk bespaart dit geld omdat er minder geventileerd hoeft te worden en omdat er meer verkoopbare bollen worden gevormd.

Ozon systeem bloembollen