Tol Watertechniek - Specialist in waterbehandeling en ozonsystemen +31 (0)61 245 40 88 info@tolwatertechniek.nl

Informatie over zuurstofconcentrator

Informatie over de werking van een zuurstofconcentrator voor het opwekken van ozon.

Een zuurstofconcentrator wordt ook vaak een zuurstofgenerator genoemd maar de juiste benaming is een zuurstofconcentrator. Zuurstof wordt al lange tijd gebruikt als voedingsgas voor ozongeneratoren. De ozonopbrengst en ozonconcentratie met zuurstof zijn hoger en  de onderhoudskosten doorgaans stukken lager.

Een zuurstofconcentrator bestaat uit 2 cilinders gevuld met een moleculaire zeef en werkt op basis van “pressure swing absorption”. Door één van de cilinders wordt lucht onder druk gepompt. De moleculaire zeef zal het grootste deel van de in het lucht aanwezige stikstof opnemen. De gas stroom die uit deze cilinder stroomt heeft doorgaans een zuurstof percentage van 90~95%. Na een korte periode zal de moleculaire zeef verzadigd zijn met stikstof. De luchtstroom wordt nu omgeschakeld naar de andere cilinder waar het hele proces van vooraf aan begint. De verzadigde cilinder is nu drukloos waardoor het stikstof wordt afgegeven aan de doorstromende lucht. Dit proces is volledig geautomatiseerd en herhaald zich een aantal keer per minuut.

Een bijkomend voordeel van zuurstofconcentratoren is dat er ook gelijk vocht uit de lucht wordt verwijderd. In welke mate dit gebeurt is afhankelijk van de werkdruk en het soort moleculaire zeef. Doorgaans halen de goedkopere zuurstofconcentratoren een dauwpunt van -10 tot -15 graden Celsius. Goede zuurstofconcentratoren halen een dauwpunt van -50 tot -60 graden Celsius bij en gelijk of lager stroomverbruik als de goedkopere varianten.

Dit verschil in dauwpunt lijkt niet noemenswaardig maar in de praktijk is het dit wel. Niet alleen de ozonopbrengst is met een goede zuurstofconcentrator tientallen procenten hoger, ook verminderd dit drastisch het onderhoud aan een ozongenerator.

De door ons aangeboden HiCon ozongeneratoren mogen alleen worden gevoed met zuurstof met een dauwpunt van minstens -45 graden Celsius. Een hoger dauwpunt zorgt voor vroegtijdig onderhoud en heeft mogelijk defecten tot gevolg.

© Tol Watertechniek